Právě se nacházíte:

Opravdový anglický čedar

Čedar je nejrozšířenější sýr z kravského mléka na světě. O jeho rozšíření se postarali sedláci z původní oblasti výroby – West Country v Anglii. Ti si totiž recept na čedar v době kolonizace nových světů brali s sebou a sýr se tak dostal do anglických kolonií, jako byla Severní Amerika, Austrálie, jižní Afrika a další. Samotný sýr má tvar válce o hmotnosti až 28 kg a ovazuje se plátnem, aby se zachovala kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Zraje šest až osmnáct měsíců. Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci. Správný čedar by se neměl ohýbat ani drobit.  

Chuť čedaru je zpočátku jemná a nasládlá s ořechovými tóny, často štiplavě slaná, starší sýr je až nakyslý. Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu, které křupou v ústech. Jedná se o přirozený jev, protože kasein tvoří podstatnou část mléčné bílkoviny. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější. 

Nejlépe si dobrý čedar vychutnáte samotný nebo s čerstvou zeleninou. Skvěle chutná se sklenkou červeného nebo bílého vína, stejně dobře se k němu ale hodí portské. Snadno se rozpouští, proto se často používá v teplé kuchyni. Například je základem pravého a poctivého amerického cheeseburgeru, ale hodí se i na zapékání a vlastně kamkoli, kde používáte strouhaný sýr. Čedar Lye Cross Farm si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.

Věděli jste, že?

Mature znamená, že sýr zraje 9 měsíců, a díky tomu má výraznější chuť a buket.
 
Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.

Cheddar vintage zraje 12 až 14 měsíců. Dlouhá doba zrání propůjčuje tomuto sýru mimořádně výraznou chuť. Těsto je bílé a poměrně suché.

Red Leicester je zvláštním druhem čedaru. Má oranžovočervenou barvu, kterou mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana. Doba zrání je 8-12 týdnů. Výtečně chutná v kombinaci se sherry, ale také se sklenicí dobrého piva, popřípadě s francouzským burgundským.