Kapary - delikatesa, která obohatí nejen salát
Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí?
Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.
Kapary se třídí podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. Za ty nejlepší se považují francouzské kapary nonpareilles. S poupaty kapar se často setkáváme v naloženém stavu, bývají zalité ochuceným octem nebo olejem. Často se nasolují, tak si kapary zachovají vzhled i chuť. I nedozrálé bobule kapar malých velikostí se obvykle konzervují v octě a chutnají podobně jakou poupata, jen méně intenzivně. Solené kapary je potřeba před použitím propláchnout. Samotné mohou chutnat příliš hořce.
Tato dobrota se hodí nejen do salátů, ale také do omáček, na pizzu, tapas, do těstovin, anebo pomazánek.
Pokud kapary neznáte, měli byste to fofrem změnit. Vsadíme se, že si je zamilujete na první ochutnání.
Kapary si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.